De Europese graadmeters zijn dinsdag met forse verliezen de handel uitgegaan. Beleggers verwerkten een verrassende devaluatie van de Chinese munt. Ook een verdere daling van het Duitse beleggersvertrouwen drukte het sentiment. Op het Damrak ging Delta Lloyd in de uitverkoop na tegenvallende halfjaarcijfers.
De AEX-index sloot uiteindelijk 1,1 procent in de min op 494,36 punten. De MidKap verloor 1,4 procent tot 700,36 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs raakten 1,1 tot 2,7 procent kwijt.
De valutastap in China, dat alles uit de kast haalt om het negatieve economische tij te keren, zorgde voor onrust op de financiële markten. Door een zwakkere munt worden de eigen producten goedkoper in het buitenland, wat de export stimuleert. Dit weekeinde werd nog gemeld dat de Chinese export in juli met 8,3 procent op jaarbasis is gedaald.
Delta Lloyd onderuit
Delta Lloyd zag zijn beurswaarde in de hoofdindex fors onderuit gaan. De verzekeraar kelderde ruim 20 procent. Delta Lloyd leed in de eerste zes maanden van het jaar een groot nettoverlies, onder meer door de onrust op de financiële markten en verliezen op de verkoop van activiteiten. Ook daalde de solvabiliteit sterker dan verwacht. Rabobank schroefde zijn aanbeveling voor het aandeel terug.
In de MidKap zette de decimering van het aandeel Imtech onverminderd door. Het aandeel zakte 37,1 procent tot 0,27 euro. Het noodlijdende installatiebedrijf heeft uitstel van betaling uitgevraagd. De dinsdag aangestelde bewindvoerders van Imtech hopen dat er zo snel mogelijk een goed bod wordt gedaan op het bedrijf.
Ordina verliest 8 procent
Bij de kleinere fondsen viel het koersverlies van Ordina, dat volgende week de boeken opent, op. Het aandeel verloor ruim 8 procent, zonder dat daar een aantoonbare reden voor was.
Automakers en luxegoederenverkopers hadden te lijden onder de afwaardering van de Chinese yuan. In Frankfurt zakten BMW en Daimler rond de 5 procent. In Parijs verloor Gucci-eigenaar Kering 3,9 procent. Champagne- en tasjesverkoper LVMH daalde 5,4 procent.
De euro was 1,1068 dollar waard, tegen 1,0990 dollar bij het slot in Europa op maandag. Een vat Amerikaanse olie kostte 3,9 procent minder op 43,23 dollar. De prijs van Brentolie zakte 2,9 procent tot 48,92 dollar per vat.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl